Recept a la Viveka!

Här kommer mina recept!

Förätt:
2 mogna mangos
2mogna avokados
1 påse ruccula (exakt hur mycket det är är oklart...)
valnötter
kokos
ev lite finhackad färsk chili
olja

Blanda ihop och ät!

Halloumifajitas:
500 g halloumi
2 röda och 1 gul paprikor
1 squash
2 rödlökar
200 g champinjoner

marinad:
2 vitlökaklyftor
1msk salt
3 lime (skal från två och saft från alla)
färsk basilika
oregano
sambal oelek
spiskummin
socker
1msk vitvinsvinäger
1,5dl vatten
1,5dl olivolja

tortillas
guacca
gräddfil
tacosås

Hacka allt i lagom bitar och häll över marinaden och låt stå nån halvtimma. Stek sedan grönsakerna tills vätskan har försvunnit. Stek sist halloumin

Aftereight-cheesecake:
botten:
1 paket maryland-cookies (el liknande)
4msk smör

fyllning:
400 g Philadelphiaost
4 ägg
2 dl socker
200 g After Eight

Krossa kakorna, smält smöret, blanda ihop och tryck ut i en form.
Vispa ägg och socker proöst. Vispa i philiadelphiaosten till en bra smet. Dela after eighten i mindre bitar, häll i smeten och vispa sönder (detta märkte jag gick lättare med en stavmixer). Häll smeten på botten och ställ in i frysen några timmar.




halv8 hos Viveka!!



Här kommer bilderna från underbara kvällen hos Viveka!!





























puss cå

Halvåtta hos Sandra

Fördrink: Hallonbellini

Tillbehör:

1 flaska mousserade vitt vin

6 dl hallonpuré

2dl florsocker

 

Gör såhär:

1. Blanda hallon purén och florsocker till en jämn smet.

2. Klicka i smeten i botten av champangeglas.

3. Häll över det Mousserande vinet.

 

Förrätt: Frasiga spenat- och fetaostknyten med Panzanellasallad (16st)

Tillbehör:

500 g färsk spenat

1 msk olivolja

1 finhackad rödlök

1 finhackad vitlöksklyfta

150 g fint smulad fetaost

Svartpeppar

16 filodegsremsor, 10x30 cm

3 msk smält margarin

Gör såhär:

1.     Skölj spenaten, låt den rinna av och hacka den grovt. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i spenaten. Låt sjuda ca 1 min, tills spenaten är mjuk men fortfarande har fin grön färg. Låt spenaten rinna av, skölj under kallt vatten och låt rinna av igen. Tryck till spenaten så att över- flödigt vatten rinner av.

2.      Hetta upp oljan på medel- värme i en stekpanna och fräs lök och vitlök ca 2 min, tills löken mjuknar. Tillsätt spenaten och fräs 2 min under omrörning. Lägg över i en skål och låt svalna. Rör ner fetaosten och smaka av blandningen med svartpeppar.

3.     Sätt ugnen på 175ºC. Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett filoark på en slät arbetsyta och pensla med margarin. Lägg 2 msk fyllning längst ner på remsan och vik över högra hörnet så att nedre delen hamnar längs med vänstra kanten till en triangel. Fortsätt vika ihop i triangelform till ett tätt knyte. Upprepa med resten av filoarken och fyllningen. Ställ in i ugnen, ca 15 min, tills gyllene och servera varma.


Panzanella – italiensk bondsallad

Tillbehör:

1 pkt cocktailtomater

1 gurka

1 röd paprika

1 gul paprika

1 rödlök

 

Dressing:

2 tsk rödvinvinäger

1 liten vitlöksklyfta

3 msk finhackad basilika

2 msk olivolja

 

Gör såhär:

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Blanda alla ingredienser till salladen. Vänd ner dressingen.

 

 

Varmrätt: Linsgryta med fetaost, grekiskt bröd med vitlök och persiljesmör

 

20min + 10 min i ugnen (225g)

4 personer

 

3dl röda linser

2 röda lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd chili, t ex spansk peppar

2 msk olivolja

3dl vatten

2 msk grönsaksbuljong

2 burkar krossade tomater (400g)

½ tsk timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 röd paprika

150g fetaost

 

Tillbehör:

Bröd

 

1.     Sätt ugnen på 225g. Koka linserna i saltat vatten i en kastrull ca 5min. Häll av och låt rinna av i sil.

2.     Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull (sjukt stor kastrull) på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, grönsaksbuljong, krossande tomater och timjan. Koka ihop ca 5min. Tillsätt salt och peppar. Häll röran i en ugnssäker form.

3.     Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Läggpaprikan i formen och strö över smulad fetaost.

4.     Tillaga mitt i ugnen i ca 10min. Garnera med basilika och servera med bröd till.

 

Vitlök och persiljesmör

Tillbehör:

Smör

1 vitlöksklyfta

1 pkt färsk persilja

 

1.     Blanda alla ingredienser till en min massa. Bre ut massan på et uppläggningsfat. Toppa med yttligare färsk persilja. Låt stå några minuter i kylskåpet innan servering.

 

Grekiskt bröd

Finns härdigblandade mjölpaket som man kan köpa på ica. Fälj receptet på baksidan.

 

Efterrätt: Oreo mud cake

Ugn: 175g

Förvaras i kylskåpet ca 5timmar innan servering

Tillbehör:

Botten:

150g smör

3dl strösocker

1dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2dl vetemjöl

1 pkt oreokakor

 

Fyllning/topping:

300g vit choklad

100g mörk choklad

2dl grädde

100g rumsvarmt smör

1 pkt mini oreokakor

1 påse mini marsmellows

1dl O’hoy chokladsås

 

Gör såhär:

Botten:

1.     Smält smöret (ta en rymlig kastrull för att kunna blanda ner de övriga ingredienserna).

2.     Blanda sedan i resten av ingredienserna och ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.

3.     Grovhacka oreokakorna och blanda ner de i smeten.

4.     Häll sedan smeten i en smörad och bröad form (tips, bröa med kakao och använd en löstagbar form). Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15min.

 

Fyllning/topping:

5.     Finhacka den vita och mörka chokladen till fyllningen.

6.     Värm grädden i en kastrull och rör ner den finhackade chokladen.

7.     Klicka i smöret och rör till en jämn smet.

 

 

8.     Lägg lite mer än hälften av minimarshmallowsen på den nygräddade kakan.

9.     Häll sedan över toppingen.

10. Tryck ner mini oreokakor lite varstans och häll på resten av minimarshmallowsen.

11. Ringla över chokladsås över kakan och sätt in i kylen.

12. Låt stå minst 5 timmar innan servering.

 

 

 


RSS 2.0