Saras halv åtta 3.0

Hej sötisar!
Tack för igår, det var fantastiskt trevligt (som alltid). Här kommer mina recept, innan jag glömmer att lägga in dem. (NI SOM INTE GJORT DET ÄN, GÖR DET! ;) ) Tjöss!

Förrätten (detta för fyra personer!)

500 gram räkor, oskalade
1 st avokado
2 dl böngroddar
0,5 st gurka
1 st morot, stor
0,5 påse spenat

Dressing
2 msk rapsolja, eller avocadoolja
1 st lime, saften
0,75 dl jordnötter
1 tsk grön currypasta
1 tsk honung
0,5 dl kokosmjölk, light
1 st vitlöksklyfta(or), finhackad
salt

Tillagning:
1. Skala räkorna. Skölj böngroddarna och spenaten. Låt rinna av ordentligt. Kärna ur gurkan och skär i bitar. Skala morot och riv eller skär i tunna strimlor. Skär avokadon i bitar. Lägg spenat, groddar, avocado, morot, gurka och räkor i en salladsskål.

2. Blanda ihop dressingen med avocadoolja (jag kör rapsolja, det funkar lika bra!), limesaft, finhackad vitlök, honung, hackade jordnötter, currypasta, kokosmjölk och lite salt. Smaka eventuellt av med lite salt. Häll dressingen över salladen och servera i glas.

Varmrätt

Palak Paneer 3-4 personer

2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (man får ta hackad om man vill också, bara det är spenat! Jag hade färsk och lite fryst, men det spelar ingen roll)
1,5 msk garam masalapulver (Jag hade i lite mer för jag gillar kryddor)
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
En bit röd chili och en bit grön hade jag i + lite chilipeppar. Man kan kör på vad man vill i chiliväg, bara det ger hetta!
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander (skulle ha varit i, men det blev ju på sidan istället!)
Salt och peppar
 
Så mycket haloumi som man vill ha! :) Jag hade kanske tre förpackningar!

Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.

Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i bitar och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.

Tärna och stek under tiden haloumin. Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara och gyllene (detta steg glömde jag helt!).

När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. (Hacka och rör ner koriandern). Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.

Myntaraita

2 krukor mynta
1 dl + 1 dl naturell yoghurt
4 msk mango chutney
1 krm strösocker
1 krm mald spiskummin
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk rapsolja

Gör såhär:

Mixa 1 1/2 kruka mynta och 1 dl yoghurt med mixerstav. Tillsätt mango chutney, socker, spiskummin, salt och peppar. Rör i 1 dl yoghurt. Finhacka 1/2 kruka mynta och blanda med olja. Ringla oljan över yoghurten (så att det blir sådär otroligt slemmigt som det blev på min :) ).

Efterrätt:

Crème brûlée

Ingredienser:
1 vaniljstång (+ lite vaniljpulver om man vill)
3½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
4 msk råsocker (jag hade strösocker här istället)

Tillagning:
1. Dela vaniljstången och dra ut kärnorna. Koka upp grädde, mjölk och den halverade vaniljstången (+ det ev vaniljpulvret). Låt dra i 30 min.
2. Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Vispa ned gräddblandningen i bunken och låt dra i ytterligare 30 min. Se till att alla vaniljkornen kommer med.
3. Sätt ugnen på 140 grader.
4. Häll upp blandningen i portionsformar. Grädda i vattenbad (om man inte har varmluftsugn) i ca 40-50 minuter. Låt svalna.
5. Sätt ugnen på grill.
6. Strö ett tunt lager socker över skapelsen precis före servering och ställ in dem i ugnen för att brännas! Akta så att det inte blir för bränt bara.
(Om du har en gasolbrännare, skit i de två sista punkterna).

Lime-marinerade frukter och bär:

Pressa ur saften ur två lime ner i ett glas. Riv en av dessa och ta i skalet. Häll på honung i önskad mängd, bara för sötmans skull men inte så att det tar över smaken. Häll i kokos. Rör runt, smaka av och tillsätt mer av det som behövs om det behövs!

Sådär ja! Hoppas att ni får nytta av dessa recept sötnosar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0