Halv åtta hos Viveka igen!

Här kommer mina recept från min halvåttakväll, speciellt ägnade till Sandra och Sigrid!
Om ni inte orkar kolla igenom allt, kolla den vita chokladmoussen, superenkel att göra (och god) =)
 
Förrätt:
Västerbotenostpaj (ca 4-6 port)
(enligt Norrmejeriet är det riktiga namnet västerbottenostaj, inte västerbottenpaj, så jag litar på dem! (de vill förresten att man bara använder deras produkter för att få den äkta västerbottenostpajen, så jag vet inte om det jag gjorde på riktigt räknas...))
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
1 skvätt vatten (ca en msk)
 
Fyllning:
150 g riven Västerbottenost
3 ägg
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
 
Blanda ihop deg och tryck ut i en fin pajform, förgrädda ca 10 min i 225 °C. Vispa ägg och grädde, häll i osten. Häll i fyllningen i pajformen och grädda ca 20 min (lika varmt!).
 
Tillbehör: sparris stekt i smör, salt, peppar, vitlök och en skvätt lime (och lite sallad)
 
 
Varmrätt:
Curryinbakad quornfärsrulle (kanske 4 port, kanske lite fler. Men ganska säker på att det är till 4)
 
Fyllning:
300 g färs
1 gullök
2 morötter
300 g /5 dl strimlad vitkål
vitlök
ev. 1 krm kardemumma
1 msk senap
1 msk soja
1 buljongtärning
1,5 dl vatten
salt och svartpeppar
 
Deg:
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk curry
3 msk olivolja
2 dl vatten
 
ägg
vallmofrön
 
Blanda ihop grejerna i fyllningen och stek och smaka av och så. Blanda ihop degen så den inte är för degig. Kavla ut degen, häll på fyllning och lägg över degen över färsblandningen och nyp ihop så ingen fyllning kan trilla ut. Pensla på ett uppvispat ägg och strö över vallmo.
Stoppa in i ugnen 25 min i 200-225 °C.
 
Rostade körsbärstomater på kvist
Lägg körbärstomater på kvist i en form, ringla på olivolja, strö över salt, färsk timjan och peppar.
Tillaga i nedre delen av ugnen 15-20 min i 225 °C.
 
 
Efterätt:
Chokladmousse på havreflarn med hallongrädde

Havreflarn:
100 g smör
3 dl havregryn
1 ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 skvätt sirap
 
Smält smöret och rör ner havregrynen. Vispa ägg och socker poröst och rör ner i smör- och havregrynsblandningen. Blanda ner allt det i en bunke som mjölet och bakpulvret ligger i och häll sedan i sirap. klicka ut på en plåt och grädda i mitten av ugnen 6-7 min i 175 °C.
När kakorna har svalnat, böj dem över glas, så de får en korgform (jag lyckades typ med detta, men de smälte ut när jag tog bort dem från glasen... det kanske går lättare om det inte är sirap i kakorna, men då blir de inte lika goda).
 
 
Mörk chokladmousse
125 g mörk blockchoklad
2 msk florsicker eller vanligt socker
2 dl grädde
2 ägg
 
Smölt chokladen på vattenbad, häll sedan i socker. Skilj äggulor och äggvitor. Blanda i äggulorna i smeten (när den har tagits bort från värmen). Vispa äggvitorna till skum och grädden till vispad grädde, blanda sedan i först grädden, sen äggvitorna i smeten och rör ihop. Låt stå kallt.
 
 
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 dl kesella
 
Smält chokladen över vattenbad, vispa grädden, mät upp kesellan. Häll i chokladen i kesellan och sedan även vispgrädden. Rör ihop väl. Ställ kallt.
 

Hallongrädde
ca 200 g hallon (halvtinade eller färska)
2 dl vispgrädde
 
Vispa grädden häll i hallon, vispa lite till. Inget socker behövs, det blir väldigt sött med chokladmoussarna ändå...
 
 
Lägg de perfekt formade havreflarnen som ser ur som små korgar (eller bara platta tråkiga, som de kanske råkade bli för mig...) på en tallrik, lägg i moussarna och lägg sedan på hallongrädden.
 
Ät och var glad!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0