Halv åtta hos Sigrid 3.0
Tre avokado
3 dl arborio- eller avorioris
1 st gul lök
1 pkt (0.5 g) saffran (hade bara ett paket saffran även till 6 pers)
ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar)
ett gäng finhackade champignoner, typ 5-6 st
2 msk olivolja
50 g smör
100 g riven mild ost
1 dl riven parmesanost + lite extra till servering (jag hade inte så mycket, så efter behag i guess)
1. Hacka löken och svampen. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
2. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.
3. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen. Easy!
Efterrätten, Jamie's citron- och limepaj
Gör en god pajbotten av mördeg:
125 gram smör
knappt 2 dl florsocker
en liten nypa salt
drygt 4 dl vetemjöl
2 äggulor
2 msk kallt vatten(efter behov, min blev lite för torr)
Kör smöret med socker och salt till en smet och tillsätt därefter mjölet och äggulorna. När blandningen gått ihop och blivit smulig tillsätter du kallt vatten och arbetar snabbt ihop till en boll. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket. Pudra den med mjöl och lägg den i kylen att vila i minst en timme.
Tryck ut degen i en pajform, eller skär degen i tunna skivor och lägg i formen och tryck ihop så det täcker formen i ett tunt jämnt lager.
Låt degen åter stå och vila i kylen i minst en timme.
Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter i 180 grader så att den blir genomgräddad och börjar få färg. Låt formen svalna innan du häller i fyllningen och gräddar färdigt. (Skulle jag göra om skulle jag köra kanske 10 minuter. Tyckte den blev lite för torr)
Fyllningen:
2-2½ dl strösocker
4 ägg
knappt 2 dl vispgrädde
1 dl limesaft och rivet skal – från ca 3 limefrukter
½ dl citronsaft och rivet skal – från knappt en citron
Vispa socker och ägg fluffigt. Rör försiktigt ner grädden och citron- och limejuicen. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i ca 40 minuter på 180 grader. Låt den stå och svalna någon timme före servering så fyllningen stelnat till sin härliga konsistens.Var uppmärksam på om den bränns eller ej! Kanten brändes lätt. Jag skulle kanske köra den i 150 grader om jag gör om den. Men det är också i min ugn. Känner du att den får färg för fort, sänk temperaturen och lägg på ett bakplåtspapper, men var försiktig så inte pappret fastnar i pajen.
Garnera med kiwiskivor, servera med grädde och några riv lime- eller citronskal!
ENJOY!