Halv åtta hos Sigrid 3.0

 
 
Här kommer gårdagens!
 
Copy pastar original recepten pga för lat. Ändrar där jag gjorde annorlunda!
 
 
Fördrinken var en improvisation på fri hand.
Detta innehöll det per glas:
 
Bubbel efter behag.
En rätt stark rabarbersaft, också efter behag.
2 cl Koskenkorva Peach. Eller som man säger i den svensktalande delen av Finland, KOSSU! (obs finskt uttal O = Å och U = O)
Tre isbitar, gjorda av Uppsalavatten från kranen.
 
 
Förrätten, Avokadosallad med halloumi
Till 6 pers:

Tre avokado
ett paket halloumi
nästan en hel chilifrukt
några teskedar citronsaft
Massa färsk basilika (nästan en hel kruka)
 
Tärna halloumin och stek den. Tärna avokadon och hacka chilin och basilikan.  BLANDA IHOP! Jag lät "dressingen" (citronen, cilin och basilikan götta ihop sig lite innan jag hällde på den)
 
 
Huvudrätten, Paulo Robertos Risotto al Funghi
Till 4 pers (jag gjorde typ 1,5 sats):

3 dl arborio- eller avorioris
1 st gul lök
1 pkt (0.5 g) saffran (hade bara ett paket saffran även till 6 pers)
ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar)
ett gäng finhackade champignoner, typ 5-6 st
2 msk olivolja
50 g smör
100 g riven mild ost
1 dl riven parmesanost + lite extra till servering (jag hade inte så mycket, så efter behag i guess)


1. Hacka löken och svampen. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.

2. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.

3. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen. Easy!

 

Efterrätten, Jamie's citron- och limepaj

Gör en god pajbotten av mördeg:

125 gram smör
knappt 2 dl florsocker
en liten nypa salt
drygt 4 dl vetemjöl
2 äggulor
2 msk kallt vatten(efter behov, min blev lite för torr)

 

Kör smöret med socker och salt till en smet och tillsätt därefter mjölet och äggulorna. När blandningen gått ihop och blivit smulig tillsätter du kallt vatten och arbetar snabbt ihop till en boll. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket. Pudra den med mjöl och lägg den i kylen att vila i minst en timme.

 

Tryck ut degen i en pajform, eller skär degen i tunna skivor och lägg i formen och tryck ihop så det täcker formen i ett tunt jämnt lager.

 

Låt degen åter stå och vila i kylen i minst en timme.

 

Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter i 180 grader så att den blir genomgräddad och börjar få färg. Låt formen svalna innan du häller i fyllningen och gräddar färdigt. (Skulle jag göra om skulle jag köra kanske 10 minuter. Tyckte den blev lite för torr)

 

Fyllningen:
2-2½ dl strösocker
4 ägg
knappt 2 dl vispgrädde
1 dl limesaft och rivet skal – från ca 3 limefrukter
½ dl citronsaft och rivet skal – från knappt en citron

 

Vispa socker och ägg fluffigt. Rör försiktigt ner grädden och citron- och limejuicen. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i ca 40 minuter på 180 grader. Låt den stå och svalna någon timme före servering så fyllningen stelnat till sin härliga konsistens.Var uppmärksam på om den bränns eller ej! Kanten brändes lätt. Jag skulle kanske köra den i 150 grader om jag gör om den. Men det är också i min ugn. Känner du att den får färg för fort, sänk temperaturen och lägg på ett bakplåtspapper, men var försiktig så inte pappret fastnar i pajen.

Garnera med kiwiskivor, servera med grädde och några riv lime- eller citronskal!

 


ENJOY!


RSS 2.0