Halv 8 hos Sara 2.0

Mina ÄlSkAdE fInAsTee BäZzTaSte!


Här kommer min meny! Hoppas den kan komma till användning. TACK FÖR EN FIN KVÄLL <3

 

FÖRRÄTT

Filodegsknyte

Fetaost

Soltorkade tomater                  Smetas ihop i en bunke med lite kryddor
                                              (jag använde salt, peppa citronkoncentrat, lite cayenne och basilika)
Hackad spenat

Ta ETT ark av filodegen och dela det på mitten så att du får en fin rektangel att jobba med. Lägg i lite tjofs några centimeter från botten, vik in botten och sidorna och rulla ihop den så att det blir ett ”knyte”. För att få kanterna att fästa bättre, använd vatten som lim.

Pensla knytena med rikligt med olja.

In i ugnen tills de fått fin färg i ca 225 grader

Pesto

Ta bladen från 3 krukor basilika, 100 gram pinjenötter, så mycket parmesan man känner för (riv i ganska mycket, det är ju gött!) och olivolja (ha i lite i taget tills du nått önskad konsistens) och mixa det med stavmixer. Smaka av din pesto med salt och peppar, jag hade även i lite citronkoncentrat och citronpeppar för att det ska bli lite syrligare.

Voilà!

HUVUDRÄTT

Lasagne

Notera att denna lasagne tar tid, svampen ska ju rensas osv.

Svampsås med ädelost
Matlagningsgrädde 5 dl
Persilja efter behag
salt och peppar
kvibille mögelost 1 st
lite kinesisk soja (om man vill ha lite färg samt lite sälta)
SVAMP! svårt att ge något mått men en liter kanske
Scharlottenlök

riven hårdost

Stek svampen med lite scharlottenlök i smör
Blanda grädden med ädelosten och krydda lite, ha i svampen
Krydda detta till en god blandning, ta i lite av den rivna osten (resten blir på toppen av lasagnen)

Tomatsås med spenat
krossade tomater
basilika
vitlök
gullök
bladspenat
salt 
peppar
sambal oelek (inte så överdrivet mycket, bara lite sting)

 

ca 1,5 zucchini
ca 1 aubergin

lägg detta lager på lager så att säga, som man gör lasagne (där aubergine och zucchini + tomatsåsen funkar som köttfärs och ädelost + svamp som bechamelsås)

Tänk på att spara lite sås till översta lagret så de plattorna också göttas till!!

 

EFTERRÄTT

(den egentliga)

Ingredienser (4 pers)

Ingredienser

·         2 dl plockade basilikablad (2 dl motsvarar ca 1 kruka)

·         2 1/2 gelatinblad

·         3 dl vispgrädde

·         1 1/2 dl mjölk

·         4 msk socker

·         finrivet skal av 1/2 apelsin

Till garnering

·         jordgubbar

·         basilika

Så här gör du

1.       Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lägg basilikabladen i kokande vatten ca 15 sekunder. Häll av och kyl genast i iskallt vatten. Krama ut vätskan ur basilikabladen.

2.       Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp, skaka av och lägg i gelatinbladen. Rör om tills gelatinbladen smälter. Blanda i socker och apelsinskal.

3.       Mixa basilika och ca 1 dl av gräddkoket (för 4 port). Blanda det med resten av gräddkoket. Låt stå ca 30 minuter.

4.       Sila gräddkoket genom en finmaskig sil och häll i 4 portionsformar. Låt stelna i kylen 3–4 timmar. Garnera med jordgubbar och basilika.

 

Lycka till, hoppas att ni lyckas bättre än vad jag gjorde!

 

Chokladälskarens drömtårta (Den som blev istället!)

200 margarin

200 g blockcholklad

SMÄLTES I EN KASTRULL MED TJOCK BOTTEN

Vispa 4 ägg och 2 dl socker

Häll chokladsmeten i äggsmeten

Rör försiktigt ner 2,5 dl vetemjöl och en tsk bakpulver

Grädda 12-15 min i 225 grader

(måste oftast täckas med bakplåtspapper de sista minuterna)

Vispa grädde, ha gärna bär till för det är gött

NJUT!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0