Min meny!



Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och tänkte dela med mig av mina recept!




Till förrätten drack vi ett halvtorrt, friskt och fruktigt tyskt Rieslingvin vid namn Moselland Kabinett.




Själva förrätten var en sallad av galiamelon, rucola och rödlök samt en dressing baserad på balsamvinäger.

Så här gjorde jag:
Jag räknade 1 galia melon på 7 personer, och det räckte till kanske 10 pers som förrätt ändå. Jag tog den kylskåpskall och skar den i bitar. Jag tog en halv rödlök tror jag och hackade den smått (man får känna efter hur mycket man vill ha, rödläk har en ganska dominerande smak), blandade detta och strödde ruccola på efter smak.

Till dressingen hade jag:
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
salt,peppar

Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar. Dressingen bör inte sättas på förrän servering, då kan det bli rätt mosigt och ruccolasalladen blir lätt skrumpen och tråkig.





Till huvudrätten drack vi ett kravmärkt Bianchivin från Italien vid namn Montepulciano d'Abruzzo. Rött mustigt vin som passar till smakrika pastarätter, vegetariska som köttiska.

Som huvudrätt var det en lasagne inspirerad av Per Morbergs recept, men samtidigt inte alls. Jag freestylade en del, och jag tror jag gjorde så här:

500 g köttfärs/cornfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
basilika
örtsalt, svartpeppar

100 g (eller mer, ju mer desto bättre!) prästost att riva
gröna lasagneplattor

Bechamelsås
7 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar, Salt

 

Fräs och bryn köttet/cornen och löken i smör. Pressa i vitlöken samt salta kraftigt med örtsalt och peppra lagom. Speciellt köttfärs tål ganska mycket salt. När det har puttrat en liten stund slänger du i tomaterna och tomatpurén. Har du köttfärs kan det här puttra ett bra tag typ en 20-30 minuter. Smakar bara mer om det får koka ett tag. Korn ska man vara lite försiktigare med, då det blir segt om man översteker. Precis innan det är klart slänger du ner torkad eller färsk basilika, och dra sedan av det från värmen så att inte basilika smaken kokar bort. Smaka av med salt och peppar.

För bechasåsen så värmer du gräddmjölken vid sidan av. Sedan smälter du smöret i en annan kastrull, och vispar sedan ner mjölet så det inte blir klumpar. Slå i hälften av mjölkengrädden och vispa så det blir slätt och slå sedan i resten. Låt sjuda några minuter så det tjocknar och smaka av med salt, svartpeppar och muskotnöt.

Sätt lasagneplattor i bottnen på vald ugnsform. häll över lite becha så att du ser att allt blir blött, annars kan det bli hårt. Varva sedan becha, kött/corn, ost, plattor samt avsluta med sås och rikligt med ost på toppen. Vill man ha en krämigare så häll becha ända upp, vill man ha den torrare så som min blev så ta lite mindre.

Ugnen 20-30 minuter i 200 grader.





Efterätten var en vit chokladkräm med bär som jag hämtade från kak- och dessertboken Två systrars söta, vilket jag följde exakt faktiskt. För fyra personer:

150 150 g vit choklad
1 1 ägg
1 1 äggula
0.5 0.5 dl florsocker
3 3 dl crème fraîche, naturell
2 2 dl björnbär, andra bär eller frukt (jag tog farmors svartvinbär, också gott med hallon)

Smält chokladen i en skål över vattenbad. Vispa ihop chokladen med ägget och äggulan. Tillsätt florsocker och Crème fraîche och blanda samman till en slät kräm. Häll upp krämen i portionsformar eller glas. Ställ i kylskåpet i minst 1 timme. Garnera med varma björnbär eller färsk frukt. Servera genast.




Fridens liljor!

Sigrid





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0