halv8 hos emilie!!
















avslutar med två helt fantastiskt fina bilder!
puss cå
Bilder
Halv åtta hos Emilie
Här kommer recepten på min mat från igår! PUSS
Förrätt: Sötpotatis & Löksoppa (4 port)
2 msk vegetabilisk olja
900 g sötpotatis, tärnad
1 morot, tärnad
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
6 dl grönsaksbuljong
3 dl osötad apelsinjuice
2 1/5 dl naturell lättyoghurt
2 msk färsk koriander, hackad
Salt och peppar
1. Hetta upp oljan i en stor, tjockbottnad kastrull och tillsätt sötpotatis, morot, lök och vitlök. Bryn grönsakerna på låg värme under omrörning i 5 minuter tills de ha mjuknat.
2. Häll i grönsaksbuljong och apelsinjuice och låt koka upp.
3. Sänk värmen tills soppan småsjuder, lägg på lock och koka grönsakerna i 20 minuter eller tills att sötpotatisen och moroten är mjuka.
4. Häll blandningen i omgångar i en matberedare eller mixer och kör i 1 minut till puré. Häll tillbaka purén i den ursköljda kastrullen.
5. Rör ner yoghurt och koriander, salta och peppra.
6. Servera soppan i varma skålar och garnera med apelsinskal och korianderkvistar.
Huvudrätt: Taglitelle med skaldjur och gremolata (6 port)
19 nystan tagliatelle (3 nystan/pers)
1 ½ kg räkor (oskalade)
150 g smör, brynt
Gremolata:
1 ½ dl riven parmesanost
1 citron, rivet skal
1,5 dl färsk persilja, hackad
3 st vitlöksklyftor, rivna
1. Riv parmesanost, citron och vitlök. Hacka persiljan och blanda ner allt tillsammans.
2. Koka pastan.
3. Bryn smöret (tills det blir brunt och luktar lite kola)
4. Häll ner det brynta smöret i pastan.
5. Bryn skaldjuren FORT precis innan servering.
Efterrätt: Jordgubbspaj med kanel och citron (6 port)
Pajbotten:
4 ½ dl vetemjöl
1 msk strösocker
150 g smör
4 ½ msk kallt vatten
Fyllning:
500 gram frysta jordgubbar
1 ½ dl strösocker
1 tsk kanel
½ citron, rivet skal
2 tsk maizena
1. Blanda ihop mjöl, smör och socker.
2. Lägg den nu smuliga pajen i en skål och arbeta snabbt ihop den med vattnet.
3. Låt degen vila 30 minuter i kyl.
4. Koka upp jordgubbar, socker, kanel och citronskal.
5. Koka utan lock i knappt 5 minuter.
6. Rör ut maizena i lite kallt vatten.
7. Blanda i redningen. När krämen tjocknat, ta bort kastrullen.
8. Sätt ugn på 225 grader.
9. Kavla ¾ av degen på mjölat bakbord.
10. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över en pajform (24 cm).
11. Klä formen och jämna kanterna. SPAR överbliven deg i kylen.
12. Nagga pajskalet i botten och kläm folieremsor i kanterna.
13. Förgrädda mitt i ugnen i 8 min.
14. Ta av folie!
15. Fyll pajen med jordgubbskrämen, ta ut remsor av degen och lägg som ”galler” över pajen.
16. Grädda i ytterligare 15 minuter.
17. Servera med vispad grädde med vaniljsocker.
Smaklig måltid!